Eplesmør er en smaksrik eplemos som har kokt inn så lenge at sukkeret har blitt karamellisert og konsistensen har blitt tykk og smørbar. I denne luksusvarianten er eplene kokt inn med eplemost istedenfor vann, som gir en ekstra smaksrik variant.
1 kg eple
2 dl eplemost
100 g hvitt sukker
50 g brunt sukker
Krydder om ønskelig:
1 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
1/4 ts malt allehånde
Fremgangsmåte
Vask og skrell eplene. Fjern kjernehusene, og grovhakk dem.
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele, og kok opp mens du rører godt.
Kok til eplene er møre. Mos eplemosen med en stavmikser, og la blandingen småkoke videre i ca. 2 timer til den er blitt mørkbrun og har fått en smørbar konsistens.
Avkjøles og oppbevares i rene glass med lokk i kjøleskapet eller fryseren. Benyttes på samme måte som eplemos, f.eks på brødskiva og til desserter som «Tilslørte bondepiker»